העיסוק שלנו בנושא ההנצחה נבע מהרצון לשמור על זכרו של זהר בקרב האנשים שהכירו אותו, ולספר עליו לאנשים נוספים, שלא הכירו אותו בחייו.

ההנצחה מתבצעת באמצעים שונים, ועל ידי גורמים שונים. נספר כאן על מה שכבר נעשה, במעגלי ההנצחה השונים.


מיד לאחר שזהר נפל, עבר טומי (אבא של זהר) על היומן המשפחתי אותו ניהל במשך מספר שנים, ואסף ממנו את כל הקטעים המספרים על זהר. בצירוף קצת תמונות, הכין חוברת 'פרקי יומן' שחולקה רק לאחיותיו של זהר.









לאחר מכן התחלנו,אנו, ההורים של זהר, להכין את חוברת ההנצחה של המשפחה, שיצאה בדיוק ליום השנה הראשון, וניסינו להציג בה את זהר כפי שהיה בחייו, על ידי צילומים, ציורים, מסמכים שונים וקטעים מהיומן המשפחתי, וכן תיאור האירוע שבו נפל וקטעים שכתבו חברים, בני משפחה, מורים וחברים מהצבא לאחר מותו.









במקביל, לאחר הקמת המצבה ליום השלושים ע'י צה"ל, הוספנו את הכיתוב האישי עליה.








כמו כן נטענו 18 עצים לזכרו ב'יער הקיבוצים' של הקרן הקיימת לישראל.









חיפשנו עוד דרכים להנצחה משפחתית, רצינו משהו חי ופעיל, ולא אנדרטה דוממת. החלטנו לעשות משהו בתחום המחשבים, שהיה אהבתו הגדולה של זהר. לכן הצבנו, ביום הזכרון השני, פינה בספריית המוסד החינוכי 'מבואות הנגב' בו למד זהר, ובה מחשב, מדפסת וסורק לשימוש המורים והתלמידים, עם שלט זכרון מעליה. ככל הידוע לנו, הפינה שימושית ומבוקשת ביותר.













המפעל האחרון, נכון לעכשיו, הוא האתר שבו אתם נמצאים, שהוקם ע'י טומי, אבא של זהר.




החברים של זהר, מקבוצת 'שיקשק' בלהב ומהכיתה במוסד החינוכי, הכינו והוציאו דיסק מרגש, ובו שירים שונים בעברית ובאנגלית שזהר אהב. מופיע גם קטע בו הוא מדבר, וההודעה הקולית מהטלפון בחדרו.









מיד עם נפילתם של זהר ומגן פרידמן ז'ל (מניר עציון), הועמדה פינת זכרון ב'כפריית שוקת' המשותפת לקיבוץ להב וכרמים.








את ה'שבעה' ציינו בחוג המשפחה, והקיבוץ הוציא חוברת עם חלק מדברי ההספד שנאמרו בהלוויה.









ביום 'השלושים' נערכה אזכרה רבת משתתפים, בה גם הוקרנו קטעי וידאו שהוכנו במיוחד מצילומים משפחתיים ואחרים, הוקראו דברים והושמעו קטעי נגינה.









גם ביום השנה הראשון, התקיימה אזכרה באותה מתכונת.









בכל יום זכרון לחללי צה'ל מתקיימת אזכרה בקיבוץ, בערב יום הזכרון, ועליה לבית הקברות כבכל בתי הקברות הצבאיים. גם המוסד החינוכי מקיים כל שנה ביום זה אזכרה לבוגריו שנפלו.









הקיבוץ הארצי הוציא ספר זכרון לבניו שנפלו בין השנים 1986-2000 ובו מוקדש דף גם לזהר, עם תמונתו וטקסט קצר המספר עליו.


   






ביחידה של זהר בצבא, יחידת 'ניצן', יש פינת זכרון לחיילים שנפלו.









היחידה הוציאה חוברת יפהפיה, שהושלמה ליום השנה השני, ובה קטעים שכתבו חיילים ומפקדים וכן קטעים שנאמרו בערב זכרון מיוחד, שהיחידה ארגנה לזכרו של זהר. היחידה גם קיימה 'יום הורים' למשפחות השכולות, במסגרתו הוכן סרט וידאו קצר על כל אחד מהנופלים, וכן נקראו על שמם קטעים שונים במסלול ההכשרה של החיילים.









עם העברת הנצחת חללי היחידה למסגרת חיל המודיעין, נוסף שמם לאנדרטת חיל המודיעין בגלילות, שם מתקיימת בחודש יוני בכל שנה אזכרה שנתית.









במסגרת תערוכה 'מגנים למגן' שבה הוצגו עבודות בטכניקות שונות לזכרו של מגן פרידמן ז'ל, הכינה טוני, אמא של מגן, את העבודה המצולמת כאן.









מדינת ישראל, ע'י משרד הבטחון והיחידה להנצחת החייל, מטפלים בהכנת ספר 'יזכור' בו מוקדש דף לכל אחד מהנופלים. הכרך בו יופיע הדף של זהר, נמצא עדיין בהכנה. באתר 'יזכור' של משרד הבטחון באינטרנט, מופיע גם זהר, וכן באתר בכנסת ישראל, בו ניתן לקבל חומר על כל אחד מהנופלים. זהו אחד הדפים שהודפסו מאתר זה.









כל שנה ביום הזכרון, מוקרנים שמות הנופלים בטלוויזיה, לפי הסדר הכרונולוגי. לפני שנים אחדות, אף סיפרו על זהר במסגרת אחת התכניות ביום הזכרון.







ביתהאתר של זהרעל זהרדברים לזכרוהנצחהשירים שזהר אהבמתוך העתוניםיזכרמכתבי תנחומיםזוזי בתמונותקטעי וידיאו כתבו לנו